Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Caches       Zwervers       Events       Navigeren       Puzzels       Caches maken      
Bedrijfsuitjes/familieuitjes       Boek Alles over geocaching       Shop       Alles over GPS       Links      


Navigeren

Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om van de huidige positie bij een bestemming te komen. Het woord 'navigatie' is afgeleid van de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context staat voor bewegen of sturen. Navigeren is een belangrijk onderdeel van het geocachen. Daarbij worden verschillende methoden gebruikt. Uiteraard vooral met een GPS (eventueel vermomd als smartphone), maar soms ook zonder.


Alles over geocaching: kruispuntenroute

Bij een kruispuntenroute kun je
gewoon de pijl volgen.



Navigeren met een smartphone
Omdat in een smartphone een GPS zit ingebouwd, is ook een smartphone geschikt om te cachen. Om met een smartphone te kunnen cachen kun je gebruik maken van Google Maps. Je kunt gewoon de coördinaten ingeven (in de vorm van N51 42.345 E005 08.457). Makkelijker is het om een geocaching-app te gebruiken. Voor Android is c:geo een aanrader. Ook de app Geocaching van Groundspeak is een optie. Die app kun je ook gebruiken als je een iPhone hebt. Vooral voor het zoeken van eenvoudige caches (traditionals) is een smartphone zeer geschikt.


Geocachen met een smartphone

Met de app Geocaching kun je makkelijk eenvoudige caches opzoeken.











Navigeren naar coördinaten
Bij geocaching wordt meestal gebruik gemaakt van coördinaten om de bestemming (een tussenpunt of de cache) aan te geven, Die coördinaten zet je in je GPS/smartphone en je GPS/smartphone leidt je vervolgens naar je bestemming. Aan die coördinaten kun je op verschillende manieren komen.


Alles over geocaching: Geocachen
Navigeren naar een geocache.


a. In de cachebeschrijving staan altijd coördinaten. Je vindt ze in ieder geval bovenaan de pagina. Bij traditional caches zijn dit de coördinaten van de cache zelf. Bij multicaches zijn ze van het startpunt van de cache of van de parkeerplaats waar je moet beginnen. Bij mysteries zijn de coördinaten bovenaan de cachebeschrijving fictief.

b. In het veld vind je bij sommige caches telkens nieuwe coördinaten.


Alles over geocaching: Coordinaten

Coördinaten kun je vinden, maar ook bepalen met een getal dat je hebt gevonden. Je vindt bijv. een 6. Die 6 zet je op de plek van Z. Soms ben je dan klaar. Soms moet je nog even rekenen.

c. Coördinaten met variabelen komen echter vaker voor. Je vindt dan cijfers of getallen die je nodig hebt om nieuwe coördinaten te kunnen berekenen.

d. Coördinaten ophogen / verlagen. Soms vind je in het veld een waarde die je bij de coördinaten van je huidige positie moet optellen of aftrekken. Bij dat optellen en aftrekken moet je er rekening mee houden dat de decimale minuten van de coördinaten niets anders zijn dan getallen achter de komma.

e. Puzzels komen ook heel vaak voor om coördinaten te kunnen berekenen.




Peilingen
Het naar een bepaalde plek toe navigeren, gebeurt bij geocaching meestal door de coördinaten van je bestemming te bepalen en die vervolgens in je GPS/smartphone in te voeren. Maar dat is niet de enige manier waarop je met een GPS/smartphone je bestemming kunt bepalen. Ook peilingen worden regelmatig gebruikt. Bij een peiling bepaal je een nieuwe positie aan de hand van de richting waarin je moet gaan en de afstand die je moet afleggen. De richting wordt gegeven in het aantal graden t.o.v. het noorden. De afstand is doorgaans in meter.


Alles over geocaching: peiling

Je moet hier 219 meter lopen
bij 60 graden t.o.v. het noorden.



Een peiling uitvoeren met een GPS

eTrex 22/32, GPSMAP: Hoofdmenu > Waypointbeheer > selecteer referentiewaypoint > druk op Menuknop > Projecteer wypnt > Vul graden, eenheid en afstand in > Sla op en wijzig > Ga.
Oregon/Dakota: Hoofdmenu > Waypoint Manager > selecteer referentiewaypoint > Geprojecteerd waypoint > Vul graden, eenheid en afstand in > Opslaan en bewerken > Bekijk kaart > Ga.

Navigeren zonder GPS
Vroeger werden er andere technieken dan GPS gebruikt om van a naar b te komen. Veel van die technieken hebben een speels element en worden nog steeds bij het geocachen gebruikt. Voorbeelden zijn kruispuntenroutes, bolletje-pijltje-routes, helikopterroutes en strippenkaarten.


Alles over geocaching: Strippenkaart

Bij een strippenkaart stellen de dwarsstrepen
wegen voor waar je niet in moet gaan.







 

  Alles over geocaching     
    e-mail: info@raffen.nl - telefoon: 06-3020-3090



<!--Begin RAFFEN webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over geocaching</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Alles over geocaching is de site waaop je informatie vindt over geocaching (schatzoeken met een GPS). Je vindt er informatie over gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies en nog veel meer. Ook vind je hier informatie over het boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1 van Jaap van Raffe en Tineke de Boer. <p> Trefwoorden: geocaching, schatzoeken, GPS, gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies, boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1, Jaap van Raffe, Tineke de Boer